Basisverzekering

De basisdekking, ook wel de basisverzekering genoemd, is voor alle verzekerden gelijk. De basisdekking wordt in details ieder jaar opnieuw vastgesteld. En zo kan het voorkomen dat bepaalde zorg dit jaar niet in de basisverzekering is opgenomen, volgend jaar wel, en het jaar daarna weer niet.

BasisverzekeringDat is ook de reden dat veel verzekerden, één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen, moeten, afsluiten, omdat enerzijds misschien deze zorg in de toekomst belangrijk wordt, of dat deze personen de betreffende hulp nu al nodig hebben.

Daarbij komt nog dat verzekeringsmaatschappijen voor de basisdekking niemand mogen afwijzen, maar wel voor de aanvullende verzekeringen. Dat is ook iets om goed rekening mee te houden, als je afhankelijk bent van een bepaalde aanvullende verzekering, en je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering. Want voor deze aanvullende verzekering mag de nieuwe verzekeraar je dus afwijzen.

De ietwat beperkte basisdekking – een echte basisverzekering

De basisdekking is inderdaad wel wat beperkt. Sommige experts op dit gebied zouden de basis graag wat uitgebreider willen zien, en als we eerlijk zijn, dan was de basisverzekering in het verleden uitgebreider.

Op dit moment is alleen de echte basis in de basisverzekering opgenomen, wat ook weer het voordeel heeft, dat er niet veel meer kan worden uitgehaald door de regering.

Meestal, zoals op dit moment, is onder andere de volgende zorg in de basisdekking opgenomen, hetgeen dus ook in de volgende jaren kan wijzigen:

Huisarts, specialisten, veloskundige, ziekenhuisopname, wijkverpleging, de meeste medicijnen, fysiotherapie tot 18 jaar, en ga zo maar door.

Medicijnen in de basisverzekeringDe fysiotherapie is dus opgenomen voor personen tot 18 jaar. En dat is dus al weer een zorg, die je meestal aanvullend zult willen verzekeren, want je zal maar last krijgen van rug, of ledematen, en je hebt fysiotherapie nodig terwijl je het dus niet aanvullend verzekerd hebt. Dan mag je het namelijk helemaal zelf betalen.

Andere soorten zorg die niet in de basisverzekering zijn opgenomen, slechts gedeeltelijk zijn opgenomen of alleen tot het 18e levensjaar, zijn onder andere tandarts, zwangerschap en geboorte, kraamzorg, alternatieve zorg, vaccinaties, anticonceptie, brillen en contactlenzen, enzovoorts.

Hou dan ook ieder jaar goed de basisdekking in de gaten, en kijk als je aanspraak maakt op zorg uit aanvullende zorgverzekeringen, dus goed uit met overstappen naar een zorgverzekering die ogenschijnlijk goedkoper is.

Dit vind je misschien ook leuk...